Freitag, 14. September 2012

Historische Bouwmaterialen uit Hout

Historische Bouwmaterialen uit Hout 


Antieke eiken houten trap

Vakwerk, balken, planken, parket, lambriseringen, panelen, plafondbekledingen, trappen, deuren en ramen; slechts een kleine greep waarvoor hout gebruikt wordt. Cultuurhistorisch gezien behoren houtsoorten tot de oudste gebruikte planten. Hout is veelzijdig en vooral van de oudheid tot nu het meest belangrijke plantaardige product in de bouw. Om een goede houtsoort te verkijgen is de factor tijd zeer belangrijk. Hoe langzamer een boom groeit, hoe beter de kwaliteit. Oud hout is daarom vaak mooier in de structuur.
Timmerlui produceerden de vakwerkhuizen en de dakconstructies.

De timmerman maakte de ramen, deuren, vloeren, trappen en plafonds. Waardevolle houtsoorten, zoals eiken, kersen en notenboom werden gebruikt om op maat gemaakte meubelstukken te vervaardigen. De vervaardiging vereiste vakmanschap en veel tijd. De oppervlakte werd zorgvuldig geboend en gepolijst en met edelbeslag en facetgeslepen glas verrijkt.


Antieke deur

Tegenwoordig vertegenwoordigen deze unicaten met name bij de verzamelaar een hoge waarde. Als ze ouder zijn dan honderd jaar worden zij als antiquiteiten bestempeld. Tot de ‘Amsterdamse school periode’ worden de materialen ook onder antiek gegroepeerd.

Tafel, van oude eiken planken
 Vloerplanken en houten parket kennen een lange traditie.

Enkel en alleen door zeer zorgvuldige uitbouw vanuit de oorspronkelijke bouw kunnen de historische elementen behouden blijven. De herbewerking en opslag zijn arbeidsintensief. Moderne en bewuste architectuur gebruikt de historische substantie als het vormgevende element. Onze opgave is, het historische materiaal een plaats in de bouwwerken te geven, waarin heden geleefd en gewerkt wordt.


Antiek motiefparket, eiken

Theo & Ruth Evers - Uw ervaren partners voor het gebruik van waardevolle architectonische objecten.
Voor meer informatie, kijk op onze website: www.theoevers.com
De Koumen 58, 6433 KD Hoensbroek  Expo: 9000m²
Openingstijden: donderdag - vrijdag 10 - 17u, zaterdag 10 - 16U, 1e zondag v.d. maand 11 - 15U



1 Kommentar:

  1. pas op dat je geen last van boktor krijgt in je houten meubels, zeer vervelend...

    AntwortenLöschen