Mittwoch, 26. September 2012

Antieke Schouwen

Antieke schouwen |
Historische schouwen |
Kalksteenschouwen op maat |

Replikaschouwen |

Door de tijd heen is de functie van schouwen verandert. Hadden ze eeuwen geleden alleen een functioneel element, zo zijn ze vandaag de dag het mooiste element om een ruimte te verwarmen. Een brandende schouw geeft altijd een gemoedelijk, huiselijk en puur gevoel. Was het vroeger de centrale plek in het huis om je te warmen en de maaltijden te bereiden, zo is het vandaag de dag een waar pronkstuk. De wensen en verwachtingen lopen vaak ver uit elkaar. Een schouw kann varieeren van een antieke marmerschouw, een rustikale kalksteenschouw uit Frankrijk, tot een replika schouw op maat. Oude schouwen of schouwomrandingen zorgen voor een meerwaarde in het huis.



antieke schouw bestaat niet. Door de eeuwen heen zijn schouwen beinvloedt door verschillende stromingen en invloeden, zowel door de kunst als ook door de architektuur.
In de vroegere middeleeuwen bevondt de schouw zich centraal in het woongedeelte. Door de gotiek en renaissance veranderde de stijl. De materialen waren veelvuldig: luxerieuse schouwe uit bijvoorbeeld italiaanse marmer, rustieke zand- of kalksteenschouwen, en versierde houten schouwen uit eiken of grenen. Door de West-Europese geschiedenis, drukte franse koningen hun stempel op de periode. In de eerste helft van de 17e eeuw regeerde Lodewijk XIII. Hij heeft deze periode zij naam gegeven. Het was tevens het begin van de Barock. De ornamenten die gebruikt werden zijn veelvoudig en gecompliceerd. Toch gelijktijdig zijn er ook liefhebbers voor perfekt symmetrische proporties. Barock was de tijd waarin men met architektuur en kunst mensen wilden imponeren. In deze periode legde men grote waarde op echt meesterwerk.

Extravaganter als zijn voorganger zijn de schouwen uit de periode van Lodewijk XV. In deze tijd was de rococco in volle bloei. Geen symmetrie, maar juist assemetrie. Men hield van overdaad, overdreven motieven en oneindig veel motieven.



In de tweede helft van de 18e eeuw, ten tijde van Lodewijk XVI, begon het klassisismus.
Deze stijl zette zich af tegen het verspeelde imago van de rococco. Duidelijkheid, symmetrie en zeer rechtlijnige vormgeving waren de kernwoorden, toch kwamen kleine subtiele versieringen ook voor.

De empire was kenmerkend voor de jaren dat Napoleon Europ in zijn greep hield.
Gedurende zijn heerschappij liet de keizer zich door egyptische en roomse voorbeelden inspireren. Deze zijn duidelijk herkenbaar in de architectuur van deze periode. Natuurlijk worden de schouwen ook hierdoor beinvloedt.



Historische schouwen, uit verschillende stijlperiodes, zijn nog altijd zeer geliefd. De uitgewogen vormen en proporties zijn zo aanspreken, dat huidige steenhouwers hierdoor laten inspireren. Wenst u zich een schouw met een antieke uitstraling, dan heeft u twee mogelijkheden: u kiest voor een nieuwe schouw, naar een oud model, of u kiest een antieke schouw. Bij een nieuwe schouw, kan ieder model dat u bevalt, op maat gemaakt worden. Bij een antieke schouw bent u vastgelegd op de bestaande maatgeving. Een antieke schouw creeert daarbij wel een sfeer, die de sporen der tijd met zich meedraagt. Het assortiment is uitgebreid, en men vindt voor iedere smaak een bijpassende schouw.




Theo en Ruth Evers - Historische Bouwmaterialen
De Koumen 58 - 6433 KD Hoensbroek
Openingstijden: donderdag en vrijdag 10- 17u, zaterdag 10 - 16u, 1e zondag van de maan 11- 15u.

Informatie en actuele aanbiedingen: www.theoevers.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen