Historische bouwmaterialen van metaal
Metaalbewerking is een oeroud handwerk. Door smeden, wellen, hameren en persen of verdraaien werd eerst koper, dan brons en ijzer alsook verschillende edelmetalen gevormd. Daardoor ontstonden typische kenmerken in vorm, structuur, oppervlakte en kleur.Aan de ijzerverwerking waren talrijke beroepen gerelateerd. Bij het bouwbeslag stond de functionaliteit op de voorgrond. Ze maakten beslag voor deuren, vensters, schuiven en bandijzers, om maar enkelen te noemen.
Al in het bronzen tijdperk ontwikkelde zich de kunst van het smeden en in het ijzeren tijdperk bereikte deze kunstvorm het hoogtepunt. De smeedkunst in de oudheid werd door wapenkunsten en plastische vormen duidelijk gemaakt. In de negende eeuw kwamen de eerste gesmede hoefijzers in gebruik. Uit de 11e en 12e eeuw stammen vele soorten beslag, hekwerken, vuurbokken en lampen.
Al in het bronzen tijdperk ontwikkelde zich de kunst van het smeden en in het ijzeren tijdperk bereikte deze kunstvorm het hoogtepunt. De smeedkunst in de oudheid werd door wapenkunsten en plastische vormen duidelijk gemaakt. In de negende eeuw kwamen de eerste gesmede hoefijzers in gebruik. Uit de 11e en 12e eeuw stammen vele soorten beslag, hekwerken, vuurbokken en lampen.
Antiek hekwerk |
In de 16e eeuw was Duitsland hierin toonaangevend en ontwikkelde nieuwe vormen van splijten, graveren, etsen en vergullen. In de Barok en Rococo ontstonden deuren met ingewikkelde traliewerk, balkon – en trapleuningen, hekwerken en deuren met ingewikkelde roosterpatronen. Prieeltjes voor fonteinen waren zeer geliefd. De handmatige bewerking voerde door steeds verfijnde technieken tot kunststukken. Kunstsmeden ontwikkelden de ornametale verwerking en zij voegde zich naar de heersende mode en vraag naar verschillende stijlen.
De natuur diende als onuitputtelijke bron en werd door de kunstenaars vertaald in de vele verschillende vormen en de steeds fijnere perfectie. Bladornamenten werden in draaiingen en ranken met grote spierkracht en vakmanschap vervaardigd. Producten voor dagelijks gebruik zoals kaarsenstandaards, lampen etc. werden door verschillende smeedtechnieken geproduceerd. In Florence werden veelvuldig fakkeldhouders en lantaarns gesmeed.
Ijzeren bankje |
In de 17e en 18e eeuw begon de verwaardiging van smeedijzeren hekwerken en poorten voor tuinen en stadsparken. Ook deuren, raamvoorzetten, trappen, balkonleuningen werden in grote getalen geproduceerd.
De handmatige bewerking zorgde door zijn verfijning voor ware kunstvormen. De kunstsmid ontwikkelde de ornamentalische bewerking en gebruikte in deze kunstvorm verschillende motieven, rekeninghoudend met de betreffende tijdgeest. De verschillende metalen kregen door bewerking zoals smeden, hameren, drijven, graveren etc. hun typische structuur in vorm, oppervlakte en kleur.
Antieke gietijzeren trap |
Florale ornamenten en met ranken in meesterlijke vormen werden met groot vakmanschap en spierkracht gemaakt. Ook kaarsenstandaards en lampen, en andere producten voor het dagelijkse gebruik werden door middel van de verschillende smeedtechnieken geproduceerd.
De hoofdgereedschappen van de smid bestaan, buiten het aanbeeld, vuur en water, uit verschillende soorten smeedhamers en smeedtangen. De meeste van deze gereedschappen werd door henzelf gefrabriceerd. Zo werden bv buigmallen voor bogen gemaakt om een snelle reproductie ervan mogelijk te maken.
Antieke balustrade van hardsteen en gietijzer |
Door de ontwikkeling van het gietijzer aan het eind van de 18e eeuw werden de mogelijkheden in vorm van hekwerk en deuren etc. enorm uitgebreid. In het begin van de 19e eeuw werd de smeedkunst grotendeels verdrongen door de ijzergieterijen. Pas in de 20e eeuw werd er opnieuw leven ingeblazen en werden weer zeer hoogwaardige en kostbare stukken geproduceerd.
Theo & Ruth Evers - Uw ervaren partners voor het gebruik van waardevolle architectonische objecten.
Voor meer informatie, kijk op onze website: www.theoevers.com
De Koumen 58, 6433 KD Hoensbroek Expo: 9000m²
Openingstijden: donderdag - vrijdag 10 - 17u, zaterdag 10 - 16U, 1e zondag v.d. maand 11 - 15U
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen