Mittwoch, 26. September 2012

Antieke Schouwen

Antieke schouwen |
Historische schouwen |
Kalksteenschouwen op maat |

Replikaschouwen |

Door de tijd heen is de functie van schouwen verandert. Hadden ze eeuwen geleden alleen een functioneel element, zo zijn ze vandaag de dag het mooiste element om een ruimte te verwarmen. Een brandende schouw geeft altijd een gemoedelijk, huiselijk en puur gevoel. Was het vroeger de centrale plek in het huis om je te warmen en de maaltijden te bereiden, zo is het vandaag de dag een waar pronkstuk. De wensen en verwachtingen lopen vaak ver uit elkaar. Een schouw kann varieeren van een antieke marmerschouw, een rustikale kalksteenschouw uit Frankrijk, tot een replika schouw op maat. Oude schouwen of schouwomrandingen zorgen voor een meerwaarde in het huis.



antieke schouw bestaat niet. Door de eeuwen heen zijn schouwen beinvloedt door verschillende stromingen en invloeden, zowel door de kunst als ook door de architektuur.
In de vroegere middeleeuwen bevondt de schouw zich centraal in het woongedeelte. Door de gotiek en renaissance veranderde de stijl. De materialen waren veelvuldig: luxerieuse schouwe uit bijvoorbeeld italiaanse marmer, rustieke zand- of kalksteenschouwen, en versierde houten schouwen uit eiken of grenen. Door de West-Europese geschiedenis, drukte franse koningen hun stempel op de periode. In de eerste helft van de 17e eeuw regeerde Lodewijk XIII. Hij heeft deze periode zij naam gegeven. Het was tevens het begin van de Barock. De ornamenten die gebruikt werden zijn veelvoudig en gecompliceerd. Toch gelijktijdig zijn er ook liefhebbers voor perfekt symmetrische proporties. Barock was de tijd waarin men met architektuur en kunst mensen wilden imponeren. In deze periode legde men grote waarde op echt meesterwerk.

Extravaganter als zijn voorganger zijn de schouwen uit de periode van Lodewijk XV. In deze tijd was de rococco in volle bloei. Geen symmetrie, maar juist assemetrie. Men hield van overdaad, overdreven motieven en oneindig veel motieven.



In de tweede helft van de 18e eeuw, ten tijde van Lodewijk XVI, begon het klassisismus.
Deze stijl zette zich af tegen het verspeelde imago van de rococco. Duidelijkheid, symmetrie en zeer rechtlijnige vormgeving waren de kernwoorden, toch kwamen kleine subtiele versieringen ook voor.

De empire was kenmerkend voor de jaren dat Napoleon Europ in zijn greep hield.
Gedurende zijn heerschappij liet de keizer zich door egyptische en roomse voorbeelden inspireren. Deze zijn duidelijk herkenbaar in de architectuur van deze periode. Natuurlijk worden de schouwen ook hierdoor beinvloedt.



Historische schouwen, uit verschillende stijlperiodes, zijn nog altijd zeer geliefd. De uitgewogen vormen en proporties zijn zo aanspreken, dat huidige steenhouwers hierdoor laten inspireren. Wenst u zich een schouw met een antieke uitstraling, dan heeft u twee mogelijkheden: u kiest voor een nieuwe schouw, naar een oud model, of u kiest een antieke schouw. Bij een nieuwe schouw, kan ieder model dat u bevalt, op maat gemaakt worden. Bij een antieke schouw bent u vastgelegd op de bestaande maatgeving. Een antieke schouw creeert daarbij wel een sfeer, die de sporen der tijd met zich meedraagt. Het assortiment is uitgebreid, en men vindt voor iedere smaak een bijpassende schouw.




Theo en Ruth Evers - Historische Bouwmaterialen
De Koumen 58 - 6433 KD Hoensbroek
Openingstijden: donderdag en vrijdag 10- 17u, zaterdag 10 - 16u, 1e zondag van de maan 11- 15u.

Informatie en actuele aanbiedingen: www.theoevers.com

Dienstag, 18. September 2012

Terra-Cotta

Vloertegels van Terra-Cotta
 

Terra-Cotta tegels behoren tot een van de oudste verhandelbare producten in de menselijke geschiedenis. De tegels werden daar waar de klei voorhanden was gefrabriceerd omdat transport niet gebruikelijk was. De terra-cotta tegels in onze voorraad zijn ± 100-200 jaar oud. Afhankelijk van de gebruikte kleisoorten en de baktemperatuur ontstaan de verschillende producten.In de Provence en Bourgondie werden de kleimassa’s ongereinigd verwerkt, hetgeen een grote verscheidenheid aan kleuren oplevert. De kleuren gaan van zandkleuren, geel, rood tot roodbruin. Hun levendige, natuurlijke uitstraling is tijdloos en uniek. Omdat de genuanceerde terra-cottategels zeldzamer zijn, liggen zij in prijs hoger.

In Nederland, Belgie en Duitsland werd de aarde voor de productie gewassen, waardoor een gelijkmatige kleur werd verkregen, De kleurnuances zijn in deze tegels dan ook afwezig, alleen de verschillende soorten rood verschillen onderling afhankelijk van de gebruikte kleisoorten.

De terra-cotta wordt uit de oude sloophuizen en boerderijen gered door uiterst zorgvuldig handwerk zowel in Zuid- als Noord-Europa.

Naast kleur- en oppervlaktestructuur onderscheidt terracotta zich door zijn verschillende maatuitvoeringen; in grootte en dikte kunnen zij behoorlijk varieren.

Nadat de kostbare kleinere partijen geborgen zijn worden de terra-cotta tegels schoongemaakt, op maat en kleur uitgesorteerd en gelagerd op paletten van ongeveer 25m². Het vergt vaak een langere tijd om terracotta partijen van vele meters te verkijgen in dezelfde afmetingen en kleuren.De zwarte terracotta soorten zijn vrij zeldzaam. Door rode terracotta tegels in het productieproces te smoren, worden zijn zwart.Rechthoekige keramische tegels met inleg van marmerstukjes. Keramische tegels zijn gebakken onder een hogere temperatuur en daardoor minder kwetsbaar. In fabriekshallen werden de keramische tegels vaak gebruikt als vloeren.



Theo & Ruth Evers - Uw ervaren partners voor het gebruik van waardevolle architectonische objecten.
  
Voor meer informatie, kijk op onze website: www.theoevers.com
De Koumen 58, 6433 KD Hoensbroek  Expo: 9000m²
Openingstijden: donderdag - vrijdag 10 - 17u, zaterdag 10 - 16U, 1e zondag v.d. maand 11 - 15U

Wandtegels


Wandtegels

de eerste helft van de 18e eeuw bloeit de economie weer op en daardoor herleeft de vervaardiging van tegels ook weer. Echter, doordat Groot-Brittanie door Napoleon werd geboycot, was export over zee bijna niet meer mogelijk. Daardoor moesten vele tegelbakkerijen hun productie beperken en de hoogtijdagen waren daarmee voorbij. De productie breikte na de franse bezetting nooit meer de gloriedagen van weleer.Delftse wandtegels en ‚witjes’

Tegeltableau

Aan het eind van de 16e eeuw begon men met de vervaardiging van delftse wandtegels. De bloeitijd van de tegels was tussen 1650 en 1800. In heel Noord-Europa werden de tegels gebruikt in de binnenhuisarchitectuur, varierend van kastelen en herenhuizen tot boerderijen. Economisch gezien was deze tijd voortvarend en kon men zich de luxe van deze dure tegels veroorloven. Het aanbod en verscheidenheid van de motieven was zeer groot.

Antiek tegeltableau

In het begin van de 17e eeuw waren de wandtegels bont gedecoreerd, daarna veranderde de mode en werd vooral de kleur blauw gevraagd. Dit onder invloed van het geimporteerde chinese blauwgeschilderde porselein, welke veelvuldig geimiteerd werd. In de beginperiode waren de motieven ornamentaal, later werden figuurlijke voorstellingen populair.

De meestgeproduceerde delftse wandtegels zijn rechthoekig en zijn half ornamentaal en half figuratief. Ook de afmeting van de hoekmotieven veranderde: stapje voor stapje werden ze kleiner en op den duur verdween de hoekdecoratie helemaal. Heel bekend zijn de zogenaamde ‚ossekopjes’.


Collectie wandtegels van Theo Evers

Theo & Ruth Evers - Uw ervaren partners voor het gebruik van waardevolle architectonische objecten.
  
Voor meer informatie, kijk op onze website: www.theoevers.com
De Koumen 58, 6433 KD Hoensbroek  Expo: 9000m²
Openingstijden: donderdag - vrijdag 10 - 17u, zaterdag 10 - 16U, 1e zondag v.d. maand 11 - 15U

Historische bouwmaterialen van keramiek

Historische bouwmaterialen van keramiek

Keramiek behoort tot de oudste producten van de mensheid: terracotta, klinkers, tegels voor wanden en vloeren, dakbedekkingen, haardstenen, beelden en vazen, kearmische producten.

Deze poreuze soort staat onder andere bekend als Terra-Cotta. Tot het grof keramiek behoren dak-, muur- en vloertegels. Onder fijn keramische producten worden de fijnere producten gerekend zoals vloer- en wandtegels. De producten worden beschilderd en geglazuurd. Ook worden speciale tegels vervaardigd voor kachel – en ovenbouw. Deze zijn vooral populair in de Noord-Europese landen waar met hout gestookt wordt. Theo Evers kent de typische en chemische eigenschappen van de historische materialen.
De eenmalige uitstraling en patina van oude keramiek wordt bepaald door zijn keuze van bijeengezochte vloertegels. Of het nu gaat om een tegelvloer uit Spanje, of om Frans genuanceerde terra-cotta uit de 18e eeuw uit een wijnkelder in de Provence, boerderijen of kloosters uit de Bretagne, elke soort verschilt in structuur en nuance.

De rode terra-cotta welke van boerderijen en landhuizen uit Nederland, Belgie en Duitsland stammen, vallen onder één noemer. De zeldzamere zeshoekige terracottategels komen uit Frankrijk. Vaak treft men slecht kleine partijen aan en moet men langere tijd verzamelen zodat een grotere partij bijeengebracht kan worden.
Keramische producten zijn gebrande kleiwaren. Terracotta is gebrande aarde uit zoveel mogelijk kalk- en salpetervrije klei. De technieken werden van generatie op generatie overgedragen en verfijnt. Leem en klei werden door toevoegingen van water kneedbaar gemaakt. Afhankelijk van het eindproduct werd het handmatig in mallen gedaan, bewerkt, gedroogd, en gebrand. Het onderscheid zit vooral in de dichtheid van de grondstof, de kleur en de verdere manier van de afwerking.


Witjes


De verscheidenheid in keramische ornamenttegels of cementtegels is buitengewoon groot, zowel wat betreft de motieven als ook de hoeveelheid beschikbare tegels. Deze tegels, welke al industrieel geproduceerd werden met hun kleurrijke motieven, waren typische bouwmaterialen van eind negentiende eeuw tot begin twintigste eeuw. De levendige en kleurrijke tegels met motieven werden vooral in portieken, gangen, toiletten en keukens gebruikt.

Bij de tot standkoming van zijn collectie hechtte Theo Evers grote waarde aan authentieke unicaten. De belangstelling voor wandtegels werd bij Theo Evers gewekt toen hij een serie 17e en 18e eeuws Delftsblauwe tegels kon bemachtigen. Van daaruit ontwikkelde zich in de loop der tijd een aanzienlijke voorraad tegels uit 18e en 19e eeuw ook buitengewone exemplaren uit de Jugendstil en de art-deco, waarin keramische gevelbekleding hoogtij vierden. De delftsblauwe tegels en de zogenoemde witjes zijn ook nu weer zeer gewild. Omdat grotere partijen witjes niet meer te vinden zijn, heeft Theo Evers besloten de witjes in een kleine werkplaats handmatig te laten reproduceren naar ouder bewerkingstechnieken. 
Tegeltableau


In eigen werkplaats vindt een constante ontwikkeling van creatieve ideeen plaats. Uit enkele bijzondere art-deco en jugendstiltegels werden tegeltableaus ontworpen.
Deze tegeltableaus worden bij voorkeur in sanitaire bereik toegepast zoals keuken, badkamer of toilet. Als blikvanger zetten ze in ieder interieur accenten. Collages van historische wandtegels vanaf het historische tot en met jugendstil en Art-Deco.

Theo Evers heeft meerdere interessante historische betegelde kachels kunnen uitbouwen. Doordat Oost- en West-Duitsland werden herenigd, werden in de voormalige DDR vele prachtstukken gesloopt, welke voor de modernisering moesten wijken.
De meeste betegelde kachels werden in kisten verpakt. Als men geluk had werden de stukken genummerd. Helaas was dit de zeldzaamheid. Bij ons moest de inhoud van de kisten uitgepuzzeld worden.



Theo & Ruth Evers - Uw ervaren partners voor het gebruik van waardevolle architectonische objecten.
  
Voor meer informatie, kijk op onze website: www.theoevers.com
De Koumen 58, 6433 KD Hoensbroek  Expo: 9000m²
Openingstijden: donderdag - vrijdag 10 - 17u, zaterdag 10 - 16U, 1e zondag v.d. maand 11 - 15U

Historische bouwmaterialen van metaal

Historische bouwmaterialen van metaal
Metaalbewerking is een oeroud handwerk. Door smeden, wellen, hameren en persen of verdraaien werd eerst koper, dan brons en ijzer alsook verschillende edelmetalen gevormd. Daardoor ontstonden typische kenmerken in vorm, structuur, oppervlakte en kleur.Aan de ijzerverwerking waren talrijke beroepen gerelateerd. Bij het bouwbeslag stond de functionaliteit op de voorgrond. Ze maakten beslag voor deuren, vensters, schuiven en bandijzers, om maar enkelen te noemen.

Al in het bronzen tijdperk ontwikkelde zich de kunst van het smeden en in het ijzeren tijdperk bereikte deze kunstvorm het hoogtepunt. De smeedkunst in de oudheid werd door wapenkunsten en plastische vormen duidelijk gemaakt. In de negende eeuw kwamen de eerste gesmede hoefijzers in gebruik. Uit de 11e en 12e eeuw stammen vele soorten beslag, hekwerken, vuurbokken en lampen.

Antiek hekwerk




In de 16e eeuw was Duitsland hierin toonaangevend en ontwikkelde nieuwe vormen van splijten, graveren, etsen en vergullen. In de Barok en Rococo ontstonden deuren met ingewikkelde traliewerk, balkon – en trapleuningen, hekwerken en deuren met ingewikkelde roosterpatronen. Prieeltjes voor fonteinen waren zeer geliefd. De handmatige bewerking voerde door steeds verfijnde technieken tot kunststukken. Kunstsmeden ontwikkelden de ornametale verwerking en zij voegde zich naar de heersende mode en vraag naar verschillende stijlen.

De natuur diende als onuitputtelijke bron en werd door de kunstenaars vertaald in de vele verschillende vormen en de steeds fijnere perfectie. Bladornamenten werden in draaiingen en ranken met grote spierkracht en vakmanschap vervaardigd. Producten voor dagelijks gebruik zoals kaarsenstandaards, lampen etc. werden door verschillende smeedtechnieken geproduceerd. In Florence werden veelvuldig fakkeldhouders en lantaarns gesmeed.

Ijzeren bankje

In de 17e en 18e eeuw begon de verwaardiging van smeedijzeren hekwerken en poorten voor tuinen en stadsparken. Ook deuren, raamvoorzetten, trappen, balkonleuningen werden in grote getalen geproduceerd.

De handmatige bewerking zorgde door zijn verfijning voor ware kunstvormen. De kunstsmid ontwikkelde de ornamentalische bewerking en gebruikte in deze kunstvorm verschillende motieven, rekeninghoudend met de betreffende tijdgeest. De verschillende metalen kregen door bewerking zoals smeden, hameren, drijven, graveren etc. hun typische structuur in vorm, oppervlakte en kleur.

Antieke gietijzeren trap


Florale ornamenten en met ranken in meesterlijke vormen werden met groot vakmanschap en spierkracht gemaakt. Ook kaarsenstandaards en lampen, en andere producten voor het dagelijkse gebruik werden door middel van de verschillende smeedtechnieken geproduceerd.

De hoofdgereedschappen van de smid bestaan, buiten het aanbeeld, vuur en water, uit verschillende soorten smeedhamers en smeedtangen. De meeste van deze gereedschappen werd door henzelf gefrabriceerd. Zo werden bv buigmallen voor bogen gemaakt om een snelle reproductie ervan mogelijk te maken.

Antieke balustrade van hardsteen en gietijzer

Door de ontwikkeling van het gietijzer aan het eind van de 18e eeuw werden de mogelijkheden in vorm van hekwerk en deuren etc. enorm uitgebreid. In het begin van de 19e eeuw werd de smeedkunst grotendeels verdrongen door de ijzergieterijen. Pas in de 20e eeuw werd er opnieuw leven ingeblazen en werden weer zeer hoogwaardige en kostbare stukken geproduceerd.

Theo & Ruth Evers - Uw ervaren partners voor het gebruik van waardevolle architectonische objecten.
  
Voor meer informatie, kijk op onze website: www.theoevers.com
De Koumen 58, 6433 KD Hoensbroek  Expo: 9000m²
Openingstijden: donderdag - vrijdag 10 - 17u, zaterdag 10 - 16U, 1e zondag v.d. maand 11 - 15U

Kalksteen



Kalksteen
Onder het begrip kalksteen valt gesteente dat uit afzettingen is ontstaan. Het grootste gedeelte van alle kalksteen heeft een biologische oorsprong: dit betekent dat het door bezinking en ineendrukking van dierlijke resten is gevormd. Het zit dan ook vol met fossiele delen, zoals schelpen, slakken, sponsen en geraamtes van micro-organismen welke alle uit kalk waren samengesteld.In de meeste gevallen is kalksteen wit-grijs.geel van kleur. Onder toevoeging van andere mineralen bijvoorbeeld ijzer, ontstaan sterke verkleuringen, vooral rood komt vaker voor. Ze verschillen in fijnkorrelig en dicht of bevatten vaak openingen en andere open ruimtes.



Kalksteen schouw

 


In Midden-Europa komt veel kalksteen voor. Een van de oudste groeves is de kalksteengroeve Rüdersdorf in Brandenburg, waard de Zisterziensen in de 13 eeuw reeds gebruik van maakten.

Vloer uit kalksteen


Theo & Ruth Evers - Uw ervaren partners voor het gebruik van waardevolle architectonische objecten.
  
Voor meer informatie, kijk op onze website: www.theoevers.com
De Koumen 58, 6433 KD Hoensbroek  Expo: 9000m²
Openingstijden: donderdag - vrijdag 10 - 17u, zaterdag 10 - 16U, 1e zondag v.d. maand 11 - 15U

Natuursteen

Natuursteen

Onder natuursteen valt algemeen alle gesteente, zoals men in de natuur vindt, zover men deze economisch ziet en toepast. De keuze van de handelsnamen van natuursteen behoort net zo tot de culturele rijkdom van de geschiedenis der mensheid als de overgebleven vormen uit dit materiaal zelf.
Men kan dat als vanzelfsprekend en verrijkend beschouwen dat verwerkende bedrijven en handwerkers een aansprekende naam voor een steensoort kozen, die zich soms over eeuwen aan de taal aanpaste of zelfs totaal veranderde.De toepassing van natuursteen heeft veel voordelen. Natuursteen is antiallergisch, slijtvast en niet snel breekbaar.

Kalksteenhoudend natuursteen (kalksteen en marmer) is gevoelig voor zuur en hebben ander onderhoud en reiniging nodig als het andere natuursteen, wanneer als vloerbedekking wordt toegepast.

Kalksteen en marmer zijn niet zo bestendig en worden meestal in het interieur gebruikt of als sculptuur verwerkt. Graniet en basalt zijn harde natuursteen. Zij worden vaak in het buitenbereik toegepast waar belastbaarheid gevraagd is en vorstbestendigheid een grote rol speelt.

Theo & Ruth Evers - Uw ervaren partners voor het gebruik van waardevolle architectonische objecten.
  
Voor meer informatie, kijk op onze website: www.theoevers.com
De Koumen 58, 6433 KD Hoensbroek  Expo: 9000m²
Openingstijden: donderdag - vrijdag 10 - 17u, zaterdag 10 - 16U, 1e zondag v.d. maand 11 - 15U

Historische bouwmaterialen van steen

antieke fontein uit kalksteen
Historische bouwmaterialen van steen

Gevels en pilaren, raam- en deuromlijstingen, bestratingsmateriaal, vloeren, tuinornamenten zoals fonteinen en fonteinomrandingen, troggen, balustrades, tuintafels, banken, beelden en vazen.



Naast hout is natuursteen het oudste bouwmateriaal in de geschiedenis der mensheid. Het bewerken van steen tot gebruiksvoorwerpen alsook het afvlakken begon al in het stenen tijdperk. In latere tijden bepaalde natuursteen het gezicht van de bouwwerken, zoals pyramiden, tempels etc.
Natuurstenen tafel en tuinbank

Afhankelijk van de bodemvoorraad in de verschillende regio’s werden de oude bouwmaterialen zoals bovengenoemd vervaardigd van zandsteen, graniet, marmer, blauwsteen, leisteen etc.

De natuursteen wordt in steengroeves uitgezaagd en aansluitend in steenverwerkingsbedrijven op maat gezaagd. Daarna volgt de eindbewerking. Uiteraard zijn alle oude materialen met de hand uitgehakt, gebeiteld en gepolijst.

Antiek bank en zuil van belgisch blauwsteen

Theo Evers ziet het als zijn taak om deze kostbare handvervaardige elementen van de ondergang te behoeden, zowel voor de huidige als ook de toekomstige generaties. Zijn passie voerde tot een grote collectie natuurstenen bouwmaterialen, bv openhaarden uit de diverse stijlperiodes afkomstig uit kastelen, stad- en landhuizen, daterend van de Gotiek tot en met de Art-Deco. De verscheidenheid aan stenen en open haarden is bewonderenswaardig: waardevolle marmerschouwen uit de 18e en 19e eeuw, rusticale stukken van kalk- en zandsteen uit Frankrijk. Op veler verzoek van onze klanten, leveren wij schouwen van oude franse kalksteen welke op maat gemaakt worden.

Kalksteenschouw

Voor de tuinliefhebber omvat onze collectie een schat aan unieke stenen objecten.
In onze uitgebreide verzameling vindt u een grote verscheidenheid aan tuinobjecten: een beeld uit carraramarmer of bijvoorbeeld beelden of vazen uit franse kalksteen, blauwstenen troggen of turkse marmerbakken, dakomlijstingen, zuilen, portalen, raam- en deuromlijstingen in kostbare bewerkingen.

Een zeldzaamheid in onze collectie is een 100 meter lange balustrade van belgisch graniet met gietijzeren zuilen. Deze balustrade uit 1840 toont een hoogwaardig stukje steenbewerking en stamt uit het klooster Ocquir in Belgie. In 2005 konden wij de totale balustrade voor de sloop behoeden. Na zorgvuldige restauratie pronkt het in onze buitenexpositie.


Diverse raamomlijstigen uit hardsteen

Theo & Ruth Evers - Uw ervaren partners voor het gebruik van waardevolle architectonische objecten.
  
Voor meer informatie, kijk op onze website: www.theoevers.com
De Koumen 58, 6433 KD Hoensbroek  Expo: 9000m²
Openingstijden: donderdag - vrijdag 10 - 17u, zaterdag 10 - 16U, 1e zondag v.d. maand 11 - 15U

Antiek parket: staafparket, tafelparket en parket de versailles

Historische bouwmaterialen van hout |
Antiek parket: staafparket, tafelparket en parket de versailles


 
Diverse voorbeelden antiek parket

Staafparket was en is de klassieker onder de historische parketsoorten. Het bestaat uit aparte houtstukken, de zogenaamde pakketstaafjes, welke 20-22mm dik zijn. De breedtes varieren tussen de 6-10cm, lengtes tussen 35-60cm.Gedurende de lange traditie waarin oude parketvloeren gemaakt worden hebben zich een aantal klassieke patronen ontwikkeld. Omdat deze parketsoorten uiterst individueel aan te passen zijn door het gebruik van de relatief korte houtstukken was er veel vraag naar deze vloeren. De meest uiteenlopende woonideeen kunnen verwezenlijkt worden. Vooral de plaatsing onderling van de verschillende houtstukken leidde tot een verscheidenheid aan motieven, bv visgraat of vlechtmotief.


Antiek parket


In het antiek parket werden ook verschillende houtsoorten gebruikt, waardoor nogmaals de veelzijdigheid van de mogelijkheden toenamen. Oude parketvloeren voldoen aan vele eisen; ze zijn eenvoudig te onderhouden, bieden een gezondwoonklimaat en een aangename temperatuur voor de voeten van groot en klein.

Antiek parket

 
Theo & Ruth Evers - Uw ervaren partners voor het gebruik van waardevolle architectonische objecten.
  
Voor meer informatie, kijk op onze website: www.theoevers.com
De Koumen 58, 6433 KD Hoensbroek  Expo: 9000m²
Openingstijden: donderdag - vrijdag 10 - 17u, zaterdag 10 - 16U, 1e zondag v.d. maand 11 - 15U

Freitag, 14. September 2012

Oude, antieke historische planken

Oude, antieke, historische planken

De berging van antieke eiken planken uit kastelen, oude herenhuizen en gedateerde stadsvilla’s wordt steeds zeldzamer, en als ze nog gevonden worden, dan begint een moeizaam bergingsproces. Nadat de planken zijn verwijderd uit de orginele ruimtes worden zij uitgesorteerd, gerestaureerd, de kanten van raden voorzien en wordt messing en groef uitgefreest. Slechts 70% van de partijen zijn herbruikbaar. De levensduur van de eiken planken is onbegrensd en ze overleven moeiteloos de volgende generaties. Ook hier ligt onze voornaamste taak in het verder behouden, saneren en conserveren van de historische patina.

De kenners en liefhebbers van deze karakteristieke en unieke uitstraling zullen zich onverhinderd inzetten dit steeds zeldzamer erfgoed met respect te behandelen om hun schoonheid te beschermen en te bewaren.

verouderde eiken vloerplanken

Gezien het feit dat de vloer de basis is in iedere ruimte en de sfeer bepaalt, is de vraag naar oude eiken vloeren groot. De mooie presentatie van de vloerdelen in onze showroom wekt grote interesse. Steeds weer kregen wij de vraag gesteld of er misschien een alternatief voor de dure en schaars te verkijgen antieke eiken planken te vinden was. Om aan de wensen van onze klanten tegemoet te komen, zijn wij opzoek gegaan naar een leverancier welke hoogwaardig eiken verwerkt tot geleefde, karaktervolle vloerplanken. Door een lang ontwikkelingsproces is een goed alternatief gecreeerd. Deze eiken vloeren hebben evengoed een zeer mooie uitstraling, zijn slijtvast en hebben een lange levensduur. De veroudere eiken planken worden voorzien van messing en groef: lengtes van 80cm tot 300cm. Breed tussen de 14 en 22 cm, dikte 2cm. Ook in 1cm dikte leverbaar voor speciaalgebruik, bv in combinatie met vloerverwarming.

verouderde eiken vloerplanken


Vloeren van eikendelen bieden veel voordelen. Eiken is meegeefbaar en het streelt, door de warme oppervlaktestructuur, de zintuigen. Dit natuurlijke materiaal werkt positief voor het klimaatgevoel omdat het de eigenschap bezit om vocht op te nehmen en ook weer af te geven, waardoor het vochtregulerend werkt in de ruimte. Nog een positieve eigenschap is het feit dat het hout (vrijwel) geen schadelijk stoffen bevat. Een vloer gemaakt van hout welke in de natuur door fotosynthese gevormd is bezit uiteraard geen schadelijke verbindingsstoffen zoals bv samengesteld en geperst materiaal.

Theo & Ruth Evers - Uw ervaren partners voor het gebruik van waardevolle architectonische objecten.
  
Voor meer informatie, kijk op onze website: www.theoevers.com
De Koumen 58, 6433 KD Hoensbroek  Expo: 9000m²
Openingstijden: donderdag - vrijdag 10 - 17u, zaterdag 10 - 16U, 1e zondag v.d. maand 11 - 15U

Historische Bouwmaterialen uit Hout

Historische Bouwmaterialen uit Hout 


Antieke eiken houten trap

Vakwerk, balken, planken, parket, lambriseringen, panelen, plafondbekledingen, trappen, deuren en ramen; slechts een kleine greep waarvoor hout gebruikt wordt. Cultuurhistorisch gezien behoren houtsoorten tot de oudste gebruikte planten. Hout is veelzijdig en vooral van de oudheid tot nu het meest belangrijke plantaardige product in de bouw. Om een goede houtsoort te verkijgen is de factor tijd zeer belangrijk. Hoe langzamer een boom groeit, hoe beter de kwaliteit. Oud hout is daarom vaak mooier in de structuur.
Timmerlui produceerden de vakwerkhuizen en de dakconstructies.

De timmerman maakte de ramen, deuren, vloeren, trappen en plafonds. Waardevolle houtsoorten, zoals eiken, kersen en notenboom werden gebruikt om op maat gemaakte meubelstukken te vervaardigen. De vervaardiging vereiste vakmanschap en veel tijd. De oppervlakte werd zorgvuldig geboend en gepolijst en met edelbeslag en facetgeslepen glas verrijkt.


Antieke deur

Tegenwoordig vertegenwoordigen deze unicaten met name bij de verzamelaar een hoge waarde. Als ze ouder zijn dan honderd jaar worden zij als antiquiteiten bestempeld. Tot de ‘Amsterdamse school periode’ worden de materialen ook onder antiek gegroepeerd.

Tafel, van oude eiken planken
 Vloerplanken en houten parket kennen een lange traditie.

Enkel en alleen door zeer zorgvuldige uitbouw vanuit de oorspronkelijke bouw kunnen de historische elementen behouden blijven. De herbewerking en opslag zijn arbeidsintensief. Moderne en bewuste architectuur gebruikt de historische substantie als het vormgevende element. Onze opgave is, het historische materiaal een plaats in de bouwwerken te geven, waarin heden geleefd en gewerkt wordt.


Antiek motiefparket, eiken

Theo & Ruth Evers - Uw ervaren partners voor het gebruik van waardevolle architectonische objecten.
Voor meer informatie, kijk op onze website: www.theoevers.com
De Koumen 58, 6433 KD Hoensbroek  Expo: 9000m²
Openingstijden: donderdag - vrijdag 10 - 17u, zaterdag 10 - 16U, 1e zondag v.d. maand 11 - 15U



Freitag, 17. August 2012

Bourgondische Kalksteendallen | Franse kalksteenvloer | Bourgondische dallen


 

Historische Bouwmaterialen Theo en Ruth Evers




 


Onder het begrip kalksteen valt gesteente dat uit afzettingen is ontstaan. Het grootste gedeelte van alle kalksteen heeft een biologische oorsprong: dit betekent dat het door bezinking en ineendrukking van dierlijke resten is gevormd. Het zit dan ook vol met fossiele delen, zoals schelpen, slakken, sponsen en geraamtes van micro-organismen welke alle uit kalk waren samengesteld.In de meeste gevallen is kalksteen wit-grijs.geel van kleur. Onder toevoeging van andere mineralen bijvoorbeeld ijzer, ontstaan sterke verkleuringen, vooral rood komt vaker voor. Ze verschillen in fijnkorrelig en dicht of bevatten vaak openingen en andere open ruimtes.

Bourgondische kalksteenvloer, verouderd, breedte 61cm, verschillende lengtes

In Midden-Europa komt veel kalksteen voor. Een van de oudste groeves is de kalksteengroeve Rüdersdorf in Brandenburg, waard de Zisterziensen in de 13 eeuw reeds gebruik van maakten.

Bourgondische dallen gecombineerd met ornamenttegels
 
Bourgondische kalksteen tegels zijn wit-grijs-geel van kleur. Antieke bourgondische kalksteen tegels zijn moeilijk verkrijgbaar. Verouderde bourgondische kalksteentegels of kalksteendallen zijn een goed alternatief. Door de verschillende kleurnuances heeft de vloer een levendige uitstraling, zowel rustikale als minder rustikale tegels zijn verkrijgbaar.

Bourgondische kalksteenvloer met rustieke uitstraling

Bourgondische kalksteentegels zijn tevens geschikt als wandbekleding in de badkamer of als terrastegels. In de showroom van Theo en Ruth Evers liggen diverse verouderde bourgondische kalksteenvloeren, zodat u zich een betere voorstelling kunt maken van de toepassing van deze vloeren.
Grijze bourgondische kalksteen




Voor meer informatie, kijk op onze website: www.theoevers.com
De Koumen 58, 6433 KD Hoensbroek  Expo: 9000m²
Openingstijden: donderdag - vrijdag 10 - 17u, zaterdag 10 - 16U, 1e zondag v.d. maand 11 - 15U


Antieke Ornamenttegels | Historische Cementtegels | Oude Motieftegels

  Historische Cementtegels van Ruth en Theo Evers

Keramische tegels en cementtegels vallen onder één noemer: historische ornamenttegels

Nog steeds is niet volledig duidelijk hoe oud deze tegels zijn; waarschijnlijk ligt de oorsprong in de oudheid.
De fabricage werd reeds in de middeleeuwen bedreven. Door het gebruik van verschillende soorten klei werden destijds tegens gevormd met motieven.Met cement-marmerpoeder en oxides werd al 200 jaar geleden deze techniek gebruikt voor de productie van cementtegels. Het handwerk ontstond in Frankrijk en breidde zich in de 19e eeuw uit naar de rest van Europa.
In goede economische tijden had elk land in Europa wel enkele fabrieken.

Vanaf 1900 produceerde de firma Bodson in Luik (Belgie) cementtegels. Een firma uit Geel (Belgie) produceerde in de tijd 1932-1962 prachtige cementtegels in de formaten 15x15, 20x20 en 25x25cm. In heel Nederland en Belgie genoten deze tegels bekendheid vanwege de kwaliteit en de mooie motieven.
antieke ornamenttegels uit 1910


Ook de duitse bouwers uit de tijd der industrialisering en de Jugendstil gebruikte dit bouwmateriaal. De Firma Villeroy en Boch moduleerde de cementtegels meer dan 100 jaar geleden en verkocht deze door heel Europa onder de naam: ‘ Mettlacher Platten’.

De vloeren waren quasi onverslijtbaar en sierden vele portalen, hallen, gangen en dergelijke in stadwoningen, café’s en restaurants. Tegenwoordig worden de ornamenttegels weer veel gevraags en beleven daardoor een renaissance ook in de nieuwbouw, maar ook bij saneringen en renovatie van historische bouwsubstantie.
Een greep uit onze collectie historische ornamenttegels

Een cementtegel bestaat uit twee lagen. De bovenste zichtbare laag (3-4mm dik) wordt samengesteld uit witte cemebt, marmerpoeder en kleurpigmenten. Met een trechter wordt dit mengsel in een vorm gegoten welke op een metalen schijf ligt en daarna gaat dit door een pers. Bij de motieftegels worden de diverse kleuren afzonderlijk in de vorm gegoten. Deze eerste laag wordt daarna door een absorberende laag gefixeerd. De tweede laag is samengesteld van cement en rivierzand en maakt 3/4e deel uit van de dikte van de tegel.

In het geval van ernstige vervuiling dient de tegel met witzand of met fijnkorrelig, watervast schuurpapier geschuurd te worden. Eerste moet een grovere korrel genomen worden, bijvoorbeeld 60, daarna een 180, zodat de cementtegels hun oorspronkelijke gladde karakter terug krijgen.

In de tegels zelf kunnen kleurverschillen optreden. Geen enkele tegels is identiek. Door het hoge kunstenaarsproces en de handmatige vervaardiging ontstaan kleine foutjes en oneffenheden, welke echter leiden tot de charme van het product.
Oude cementtegels ideaal voor keukens of badkamer

Behandeling en onderhoud
de karakteristieke zijdeglans van de cementtegel ontstaat door het consumeren met natuurlijke producten, zoals groene zeep of marseillezeep. Deze producten worden spaarzaam in water opgelost en de tegels worden hiermee geregeld gereinigd.

Daardoor worden de porien langzaam gevuld met de olie-achtige substantie en verkrijgen de tegels een mooie natuurlijke glans. Moderne reinigingsmiddelen welke chloor en/of zuren bevatten moeten vermeden worden omdat het de satijnglans aantast. 
Showroom-collectie
In de loop der tijd is onze collectie uitgegroeid en beslaat een oppervlakte van ± 1500m², waardoor een grote keus in kleur en vorm aanwezig is. Ook zijn veel randtegels op voorraad leverbaar om de cementtegels in de diverse ruimten af te sluiten.

De tegels kunnen op twee manieren gelegd worden: in een bed van mortel en cement of verlijmd. De tegels worden met de hand aangedrukt, zelfs het gebruik van een gummihamer wordt afgeraden. De voegen worden klein gehouden, maximaal 2mm. Het voegen geschied in kleinere oppervlaktes met spons en watergezuiverd. De cementsluier wordt met speciale producten na droging verwijderd.

Tuintafel gemaakt met ornamenttegels, eigen design.

Wilt u meer informatie over historische ornamenttegels, kijk dan op onze website: www.theoevers.com