Freitag, 17. August 2012

Bourgondische Kalksteendallen | Franse kalksteenvloer | Bourgondische dallen


 

Historische Bouwmaterialen Theo en Ruth Evers




 


Onder het begrip kalksteen valt gesteente dat uit afzettingen is ontstaan. Het grootste gedeelte van alle kalksteen heeft een biologische oorsprong: dit betekent dat het door bezinking en ineendrukking van dierlijke resten is gevormd. Het zit dan ook vol met fossiele delen, zoals schelpen, slakken, sponsen en geraamtes van micro-organismen welke alle uit kalk waren samengesteld.In de meeste gevallen is kalksteen wit-grijs.geel van kleur. Onder toevoeging van andere mineralen bijvoorbeeld ijzer, ontstaan sterke verkleuringen, vooral rood komt vaker voor. Ze verschillen in fijnkorrelig en dicht of bevatten vaak openingen en andere open ruimtes.

Bourgondische kalksteenvloer, verouderd, breedte 61cm, verschillende lengtes

In Midden-Europa komt veel kalksteen voor. Een van de oudste groeves is de kalksteengroeve Rüdersdorf in Brandenburg, waard de Zisterziensen in de 13 eeuw reeds gebruik van maakten.

Bourgondische dallen gecombineerd met ornamenttegels
 
Bourgondische kalksteen tegels zijn wit-grijs-geel van kleur. Antieke bourgondische kalksteen tegels zijn moeilijk verkrijgbaar. Verouderde bourgondische kalksteentegels of kalksteendallen zijn een goed alternatief. Door de verschillende kleurnuances heeft de vloer een levendige uitstraling, zowel rustikale als minder rustikale tegels zijn verkrijgbaar.

Bourgondische kalksteenvloer met rustieke uitstraling

Bourgondische kalksteentegels zijn tevens geschikt als wandbekleding in de badkamer of als terrastegels. In de showroom van Theo en Ruth Evers liggen diverse verouderde bourgondische kalksteenvloeren, zodat u zich een betere voorstelling kunt maken van de toepassing van deze vloeren.
Grijze bourgondische kalksteen




Voor meer informatie, kijk op onze website: www.theoevers.com
De Koumen 58, 6433 KD Hoensbroek  Expo: 9000m²
Openingstijden: donderdag - vrijdag 10 - 17u, zaterdag 10 - 16U, 1e zondag v.d. maand 11 - 15U


Antieke Ornamenttegels | Historische Cementtegels | Oude Motieftegels

  Historische Cementtegels van Ruth en Theo Evers

Keramische tegels en cementtegels vallen onder één noemer: historische ornamenttegels

Nog steeds is niet volledig duidelijk hoe oud deze tegels zijn; waarschijnlijk ligt de oorsprong in de oudheid.
De fabricage werd reeds in de middeleeuwen bedreven. Door het gebruik van verschillende soorten klei werden destijds tegens gevormd met motieven.Met cement-marmerpoeder en oxides werd al 200 jaar geleden deze techniek gebruikt voor de productie van cementtegels. Het handwerk ontstond in Frankrijk en breidde zich in de 19e eeuw uit naar de rest van Europa.
In goede economische tijden had elk land in Europa wel enkele fabrieken.

Vanaf 1900 produceerde de firma Bodson in Luik (Belgie) cementtegels. Een firma uit Geel (Belgie) produceerde in de tijd 1932-1962 prachtige cementtegels in de formaten 15x15, 20x20 en 25x25cm. In heel Nederland en Belgie genoten deze tegels bekendheid vanwege de kwaliteit en de mooie motieven.
antieke ornamenttegels uit 1910


Ook de duitse bouwers uit de tijd der industrialisering en de Jugendstil gebruikte dit bouwmateriaal. De Firma Villeroy en Boch moduleerde de cementtegels meer dan 100 jaar geleden en verkocht deze door heel Europa onder de naam: ‘ Mettlacher Platten’.

De vloeren waren quasi onverslijtbaar en sierden vele portalen, hallen, gangen en dergelijke in stadwoningen, café’s en restaurants. Tegenwoordig worden de ornamenttegels weer veel gevraags en beleven daardoor een renaissance ook in de nieuwbouw, maar ook bij saneringen en renovatie van historische bouwsubstantie.
Een greep uit onze collectie historische ornamenttegels

Een cementtegel bestaat uit twee lagen. De bovenste zichtbare laag (3-4mm dik) wordt samengesteld uit witte cemebt, marmerpoeder en kleurpigmenten. Met een trechter wordt dit mengsel in een vorm gegoten welke op een metalen schijf ligt en daarna gaat dit door een pers. Bij de motieftegels worden de diverse kleuren afzonderlijk in de vorm gegoten. Deze eerste laag wordt daarna door een absorberende laag gefixeerd. De tweede laag is samengesteld van cement en rivierzand en maakt 3/4e deel uit van de dikte van de tegel.

In het geval van ernstige vervuiling dient de tegel met witzand of met fijnkorrelig, watervast schuurpapier geschuurd te worden. Eerste moet een grovere korrel genomen worden, bijvoorbeeld 60, daarna een 180, zodat de cementtegels hun oorspronkelijke gladde karakter terug krijgen.

In de tegels zelf kunnen kleurverschillen optreden. Geen enkele tegels is identiek. Door het hoge kunstenaarsproces en de handmatige vervaardiging ontstaan kleine foutjes en oneffenheden, welke echter leiden tot de charme van het product.
Oude cementtegels ideaal voor keukens of badkamer

Behandeling en onderhoud
de karakteristieke zijdeglans van de cementtegel ontstaat door het consumeren met natuurlijke producten, zoals groene zeep of marseillezeep. Deze producten worden spaarzaam in water opgelost en de tegels worden hiermee geregeld gereinigd.

Daardoor worden de porien langzaam gevuld met de olie-achtige substantie en verkrijgen de tegels een mooie natuurlijke glans. Moderne reinigingsmiddelen welke chloor en/of zuren bevatten moeten vermeden worden omdat het de satijnglans aantast. 
Showroom-collectie
In de loop der tijd is onze collectie uitgegroeid en beslaat een oppervlakte van ± 1500m², waardoor een grote keus in kleur en vorm aanwezig is. Ook zijn veel randtegels op voorraad leverbaar om de cementtegels in de diverse ruimten af te sluiten.

De tegels kunnen op twee manieren gelegd worden: in een bed van mortel en cement of verlijmd. De tegels worden met de hand aangedrukt, zelfs het gebruik van een gummihamer wordt afgeraden. De voegen worden klein gehouden, maximaal 2mm. Het voegen geschied in kleinere oppervlaktes met spons en watergezuiverd. De cementsluier wordt met speciale producten na droging verwijderd.

Tuintafel gemaakt met ornamenttegels, eigen design.

Wilt u meer informatie over historische ornamenttegels, kijk dan op onze website: www.theoevers.com